Ga direct naar: Hoofdinhoud

Circulaire Plastics

De uitdaging

Plastics zijn nuttige materialen, die ons helpen gezond, mobiel, veilig en warm te blijven. Ze zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Plastics hebben ook een keerzijde. Ze breken vaak niet of zeer slecht af als ze in het milieu terecht komen en ze worden gemaakt uit eindige fossiele bronnen. Wij werken daarom hard aan circulaire plastics.

Meer weten over circulaire plastics?
Innofuture
Hybride onderzoeksgroep

De transitie naar Circulaire Plastics

Hoe doe je dat, de kunststofindustrie verduurzamen? Dat kan op twee manieren: Door recycling en door biobased grondstoffen te gebruiken. Beide zijn nodig om de transitie naar circulaire plastics te maken. In Noord-Nederland werken onderzoekers en ondernemers hier samen. Swipe verder als je hier meer over te weten wilt komen. 

Onze drie speerpunten

Wij richten ons op drie speerpunten: Biopolymeren, biocomposieten en recyclingtechnieken voor moeilijk te recyclen plastics. In Noord-Nederland zijn we sterk in watertechnologie en agrifood en laat dat nou net twee branches zijn waarmee je plastics kunt verduurzamen. We hebben hier ook een prachtig ecosysteem voor groene chemie. Emmen is sterk in biopolymeren en chemische recycling, Delfzijl in biomassa en Heerenveen in het sorteren en mechanisch recyclen.

Kennis en doen

Wij maken innovaties graag toepasbaar op een maatschappelijk interessante schaal. Daar onderscheiden wij ons in. In 2021 waren wij de eerste in Nederland die een hybride onderzoeksgroep startte in Sustainable Polymers. Hierin werken professoren (WO) en lectoren (HBO) samen. Binnenkort willen we ook praktoraten (MBO) hieraan toevoegen, zodat nieuwe kennis sneller in de praktijk kan worden toegepast.

Samenwerken

Greenwise Campus werkt samen met Chemport Europe om de pijler Circulaire Plastics voor heel Noord-Nederland vorm te geven.  

Circulaire Plastics