Ga direct naar: Hoofdinhoud

Circulaire Plastics

De uitdaging

Plastics zijn nuttige materialen, die ons helpen gezond, mobiel, veilig en warm te blijven. Ze zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Plastics hebben ook een keerzijde. Ze breken vaak niet of zeer slecht af als ze in het milieu terecht komen en ze worden gemaakt uit eindige fossiele bronnen. Wij werken daarom hard aan circulaire plastics. Zo dragen we bij aan een duurzame toekomst.

Meer weten over circulaire plastics?
Innofuture

De transitie naar Circulaire Plastics

We kunnen de kunststofindustrie op twee manieren verduurzamen. Door recycling en door biobased grondstoffen te gebruiken. Beide is nodig om de transitie te maken. In Noord-Nederland werken onderzoekers en ondernemers samen om dit te realiseren. Swipe verder als je hier meer over te weten wilt komen. 

Onze speerpunten

Biopolymeren, biocomposieten en recyclingtechnieken van moeilijk te recyclen plastics, dat zijn onze drie speerpunten. Noord-Nederland is sterk in watertechnologie en agrifood. Laat dat nou net twee branches zijn waarmee je plastics kunt verduurzamen. Daarnaast beschikken we al over een prachtig eco-systeem voor groene chemie. Emmen is sterk in polymeer innovaties en chemische recycling, Delfzijl in biomassa en Heerenveen in het sorteren en mechanisch recyclen.

Kennis en doen

Wij lopen voorop op applicatieniveau, omdat wij innovaties graag toepasbaar maken op een maatschappelijk interessante schaal. Als eerste in Nederland startten wij in 2021 een hybride onderzoeksgroep in Sustainable Polymers, waar professoren (WO) en lectoren (HBO) samenwerken. Binnenkort worden ook praktoraten (MBO) hieraan toegevoegd, zodat nieuwe kennis sneller in de praktijk kan worden toegepast.

Samenwerken

Greenwise Campus werkt samen met Chemport Europe om de pijler Circulaire Plastics voor heel Noord-Nederland vorm te geven.  

Circulaire Plastics

Greenwise Campus is een initiatief van NHL Stenden, Drenthe College, Rijksuniversiteit Groningen, Provincie Drenthe en gemeente Emmen. En is één van de voorbeeldprojecten van Universiteit van het Noorden.

Logo University of GroningenLogo Provincie DrentheLogo Drenthe CollegeLogo Greenwise CampusLogo Regio Deal Zuid- en Oost-DrentheLogo Gemeente EmmenLogo NHL Stenden University of Applied SciencesLogo Universiteit van het NoordenLogo Ministerie van Economische zaken en KlimaatLogo Samenwerkingsverband Noord NederlandLogo Europese Unie