Ga direct naar: Hoofdinhoud

Plastics meer & beter recyclen


Ondernemerschap

Swipe om te starten

De uitdaging

We kunnen nog lang niet alle plastics hergebruiken. Dat is wel nodig voor een duurzame, circulaire toekomst. Op Greenwise Campus onderzoeken we hoe we het hergebruik van plastics makkelijker en toegankelijker kunnen maken.

Onderzoek lab

Zo werken we eraan

Onze onderzoeksgroepen ontwikkelen nieuwe methodes om meer soorten plastic kunnen recyclen. Ook willen we de huidige methodes makkelijker of breder inzetten. Dan kunnen we meer plastic materiaal hergebruiken en het gebruik van nieuwe grondstoffen beperken.

Vincent Voet

Hier staan we nu

We ontwikkelen een technologie voor het selectief afbreken van polyurethanen (te vinden in schoenen, buizen, etc. ) uit plastic mengsels. Hierdoor kunnen we zowel deze specifieke plastic en de rest van het mengsel beter recyclen.

Polyurethaan plastic

Ook zijn we op zoek naar alternatieven voor materialen die uit meer lagen plastic bestaan. Meerlaagse materialen zijn veel lastiger te recyclen dan materialen die uit één soort plastic bestaan. Dit komt omdat we de verschillende lagen van elkaar moeten scheiden voor hergebruik, een extra processtap.

Duurzame containers

Daarom kijken we of we polymeren kunnen vinden met dezelfde eigenschappen als het meerlaagse materiaal. Deze enkellaagse materialen kunnen we dan toepassen in bestaande producten en de recycling versimpelen. We zoeken nu alternatieven voor kant-en-klaar maaltijdverpakkingen en medische producten.

Duurzame containers rechts

What’s next?

Meedoen aan een van onze projecten en aan de slag met duurzaamheid? Neem dan contact met ons op.

Duurzame wereld

Dit is het team

Contactpersonen


Innovatie trap

Op de hoogte blijven van Circulaire Plastics?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Greenwise Campus is een initiatief van NHL Stenden, Drenthe College, Rijksuniversiteit Groningen, Provincie Drenthe en gemeente Emmen. En is één van de voorbeeldprojecten van Universiteit van het Noorden.

Logo University of GroningenLogo Provincie DrentheLogo Drenthe CollegeLogo Greenwise CampusLogo Regio Deal Zuid- en Oost-DrentheLogo Gemeente EmmenLogo NHL Stenden University of Applied SciencesLogo Universiteit van het NoordenLogo Ministerie van Economische zaken en KlimaatLogo Samenwerkingsverband Noord NederlandLogo Europese Unie