VITRIPRINT voor duurzaam 3D printen
In het project VITRIPRINT werken onderzoekers en ondernemers aan een duurzame 3D technologie met renewable en recyclebare netwerk polymeren, genaamd vitrimeren. Dit project is heuse een game-changer. Het tilt 3D-printmaterialen naar een hoger niveau en het biedt een duurzame oplossing voor de uitdagingen die komen kijken bij de enorme groei van 3D-geprinte producten. Bereid je dus voor op een groenere, duurzamere toekomst in 3D printen, want daar gaat Vitriprint voor zorgen.
Wat zijn vitrimeren?
Vitrimeren zijn een nieuw type kunststof met moleculair dynamische verbindingen. Door die dynamische verbindingen kan het materiaal zich zowel als thermoharder (in de toepassing) als thermoplast (in reparatie of recycling) gedragen.
Vitrimeren zijn een geweldige innovatie voor het vergroenen van thermoharders. 10% van alle gebruikte kunststoffen zijn thermoharder waarvoor nog geen hoogwaardige recyclingtechnieken zijn ontwikkeld.
Vincent Voet onderzoekt al jaren vitrimeren en in dit project samen met onderstaande projectpartners ook op applicatieniveau: 3D printen.
Vitriprint onderzoeksgroep en projectpartners
VITRIPRINT wordt gesubsidieerd door Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (RaakPro), met de project partners NHL Stenden Lectoraat Circular Plastics (Vincent Voet, coördinator), Universiteit Maastricht (Katrien Bernaerts, coördinator), Rijksuniversiteit Groningen (Katja Loos), Zuyd Hogeschool (Evelien Baeten en Gino van Strijdonck), Hanzehogeschool Groningen (Andre Heeres), Binder3D Industrieel 3D Printen, Scannen & Engineering, Cargill, Chemtrix BV., Chill, Liqcreate and UltiMaker.